Фурми - те са едни от най-древните плодове, познати на човечеството, и ценен и полезен източник на хранителни вещества. От хиляди години са основна храна в Близкия изток, а в ислямската традиция се смятат за свещени - присъстват неизменно в менюто по време на целия религиозен пост на Рамадан.
Тези сладки и енергийни плодове имат легендарна репутация - в арабската култура дори се казва, че само шест фурми са достатъчни, за да прекосиш цяла Сахара. В тази статия на Biopedia ще разгледаме история, видове и 10 хранителни ползи за здравето от консумацията на фурми. А накрая те очаква сладка изненада!
Фурми: Какво представляват?
Те са плодовете на финиковата палма, многогодишно растение от семейство Палмови. Това дърво е емблематично за културите в Близкия Изток, където се отглеждат множество сортове от тези сладки плодове. Класифицирани са от диетолозите като здравословни източници на естествени захари, минерали, полифеноли и флавоноиди, допринасящи за ефективното усвояване на храната.
Тези плодове са важна част от лечението на различни заболявания в ислямския свят, тъй като притежават противовъзпалителни, противоракови и антиоксидантни свойства. У нас се продават в сушен и опакован вид, тъй като пресните са твърди и не толкова вкусни. След узряване придобиват оранжев цвят, а след ферментация - тъмнокафяв.
Сушените фурми, подобно на други сушени плодове, се съхраняват за по-дълго време, при това на стайна температура. Техните хранителни и вкусови качества не се губят в продължение на една година. Освен това, сушените фурми се използват като алтернативни подсладители в различни рецепти, включително десерти, смутита и печива, заменяйки рафинираната захар.
Фурми: История - от древността до днешен ден
Корените на произхода на тези сладки и здравословни плодове на финиковата палма са в арабските страни, където от дълбока древност са били на почит. Самият произход на финиковата палма не е ясен, но все пак се смята, че тя е може би е най-древното култивирано дърво в света (преди повече от 6000 г. пр.н.е.). Тази палма е била използвана за построяването на храма на Луната в град Ур, днешен Ирак - един от най-старите градове на месопотамската цивилизация.
Европейската дума за финиковата палма е “тамар”, като това дърво се е превърнало в символ на изящество и елегантност. Финиковата палма също така е била свързана с акадската богиня Ищар. Това растение е било важна част от шумерите, акадците и вавилонците. Те са го използвали като храна и медицински цели, а техните къщи били покрити с палмови листа и стволове, според археологическите доказателства.
Древните хора са смятали финиковата палма за свещена, като често е споменавана в Авраамически религии (юдаизма, християнството и исляма). Според легендата, финиковата палма се смята, че е едемското дърво на познанието и че фурмата, а не ябълката, е плодът, който Ева и Адам са опитали, правещо ги “равни на боговете”.
Още тогава са били известни ползите от консумация на фурми за човешкия организъм. Сведенията сочат, че те са основна храна на арабските воини, бедуините, египтяните, както и на китайските столетници - все жители на места, където храната е оскъдна, а условията - екстремни.
Видове фурми: Защо са смятани за “хляб на пустинята”?
Сладките плодове - фурми са изключително ценен хранителен източник, особено в пустинните райони, където климатичните условия затрудняват отглеждането на други култури. Те съдържат високи нива на въглехидрати, фибри, минерали и витамини, което ги прави идеална храна за поддържане на енергията и издръжливостта. Различните видове фурми предлагат разнообразие от вкусове, текстури и хранителни качества.
Най-известните фурми са Меджул - едри, месести и сочни, често наричани “кралят сред сушените фурми” заради своя богат карамелен вкус. Деглет Нур, известни още като “пръстените на светлината”, са по-сухи и полупрозрачни, с леко меден аромат, което ги прави идеални за готвене и печене. Сорт фурми Бахри - те са меки и златисти, като се консумират както в пресен, така и в сушен вид. Захиди пък са по-сухи и с деликатна сладост и често се използват в сладкиши и енергийни барове.
Благодарение на дългия си срок на годност и богатия си хранителен състав, те са били основна храна за номадите и търговците, прекосяващи безкрайните пясъци на пустинята, затова и често ги наричат “хляб на пустинята”.
Фурми и здраве: Натурална енергия и 10 хранителни ползи
Ако консумираш просто една шепа фурми, ще получиш изключителни здравословни ползи за организма. Освен че са полезни, сушените фурми са много сладки и вкусни. В следващите редове ще ти представим хранителните ползи, които ще получиш, ако започнеш да консумираш фурми:
- Намалени нива на лошия холестерол - Според проучване, една сред многото ползи от честата консумация на фурми е намаляването на нивата на триглицеридите.
- Укрепени кости - Тези плодове са богати на мед, селен и магнезий, които са много важни хранителни вещества за поддържане на костната структура и предотвратяване на костни заболявания.
- Антиоксиданти - Сушените фурми доставят на организма мощни антиоксиданти, които защитават клетките от вредното действие на свободните радикали.
- Детокс на организма - Тези плодове поддържат здравето на черния дроб, като спомагат тялото да се детоксикира от отпадъците и токсичните вещества по естествен начин. Също така редовната консумация на фурми предотвратява риска от развитието на чернодробна фиброза и цироза.
- Полезни са за мозъка - Плодовете на финиковата палма са богат източник на холин (витамин B4), който е много полезен за здравето на мозъка, паметта и когнитивните функции.
- Подобрено здраве на сърцето - Те са полезни и за сърдечно-съдовата система, като предотвратяват образуването на атеросклеротични плаки по кръвоносните съдове.
- Балансирани нива на желязо - Сушените фурми са пълни с желязо и са отличен източник, който спомага за балансирането на нивата при хора с анемия.
- Превенция на диабет - Тези плодове са полезни и за профилактика при диабет, тъй като намаляват нивата на кръвната захар и подпомагат усвояването на глюкозата.
- Подобрено храносмилане - Фибрите в тях действат като продукт за цялостна грижа за червата, като помагат за регулиране на движенията им и подобряват храносмилането.
- Източник на енергия - Сушените фурми са с високо съдържание на естествени захари като глюкоза, фруктоза и захароза, като повишават енергийните запаси на организма.
Домашни бонбони с фурми
След като разгледахме каква е история на тези сладки плодове и ти представихме 10 изключителни ползи от консумацията им, е време за нашата сладка изненада, а именно лесна и здравословна домашна рецепта за бонбони с фурми:
Необходими продукти:
12 броя фурми Меджул
150 г сурово кашу
200 г черен шоколад
Начин на приготвяне:
Суровото кашу се накисва във вода, а костилките на сушените фурми се отстраняват с малко ножче. Кашуто се поставя на мястото на костилката. Черният шоколад се разтапя на водна баня и всички готови сушени фурми се потапят с помощта на вилица. След като шоколада стегне, е време да се насладиш на невероятния вкус на този десерт.
Като заключение, сушените фурми са изключителен източник на хранителни вещества и енергия, с многобройни ползи за здравето. Те са не само важна част от културната история, но и съвременен натурален продукт, който ще обогати всяко меню. Надяваме се тази статия да ти е била полезна и да си приготвиш рецептата ни за домашни бонбони с фурми, които са не само вкусни, но и полезни за организма.
Коментари