background-image

15+ БЕЗПЛАТНИ рецепти, които ще преобразят тялото ти

Био храни

Гъби шийтаке - Ползи за здравето и лесни рецепти

Гъби шийтаке са едни от най-ярките представители на източноазиатската кухня. Те са от най-консумираните гъби в света. В нашия регион, Европа, повечето хора не са достатъчно запознати с невероятните ползи на този вид гъби. Не са запознати и с разнообразните рецепти, които могат да се изпробват.

Тук, в Biopedia, ще научите всичко нужно за гъби шийтаке, ще разгледаме бързи и лесни рецепти за приготвяне на гъбите.

Произход на гъби шийтаке

Смята се, че гъби шийтаке датират от преди повече от 100 млн. години, от периода Креда. Култивирането им обаче започва през ок. 13 век в Китай. Така шийтаке се считат за най-стария вид култивирани гъби в света.

Името идва от японското shii, което е наименованието на дървото, на което е растяло, и take, означававащо гъба.

Гъбите шийтаке традиционно се срещат в Китай, Япония, Корея, Тайван, Индонезия. В днешни времена, поради голямата им популярност, те се развъждат и вегетативно в други региони.

гъби шийтаке

Хранителен профил на гъби шийтаке

В гъби шийтаке може да се открие богато количество фибри. Също така са перфектна опция за ограничаване на приема на калории, тъй като са нискокалорични. Те съдържат много витамини, минерали и други полезни за тялото вещества.

Калий: в една гъба шийтаке могат да се открият до 60 грама калий, като така те се превръщат в невероятен органичен източник на електролити.

Полизахариди: те са добър източник на полизахариди, които са изключително важни за нашата диета

Витамин Б: тиамин (Б1), рибофлавин (Б2), ниацин (Б3), пантотенова киселина (Б5) и други

Минерали: мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, цинк, селен

Аминокиселини: гъби шийтаке съдържат 8 есенциални аминокиселини, които тялото не може да произведе само

ТОП 4 ползи за здравето от консумацията на гъби шийтаке

Гъбите шийтаке са полезни за:

#1 Сърцето В гъбите се съдържат вещества, които могат да помогнат за понижаването на холестерола и нивото на кръвното налягане. Така може да се намали риска от сърдечносъдови заболявания.

#2 Имунната система След редица изследвания, учени установиха, че хранителните вещества в гъбите значително подобряват имунната система. Шийтаке също така са приемлив заместител на месо за веганите и вегетарианците и могат да стабилизират имунната им система. Въпреки това, те не съдържат достатъчно протеин, за да заместят месото напълно.

гъби шийтаке

#3 Заздравява костите В гъбите се съдържа голямо количество витамин Д, който е нужен за поддържането на костната плътност висока.

#4 Антибактериален процес В шийтаке гъбите се наблюдава антимикробна активност, която може да стимулира по-активна борба с вируси и опасни бактерии.

Странични ефекти и потенциални вреди

В редки случаи, някои хора са склонни да получат обрив след консумация на гъби шийтаке или т.нар. шийтаке дерматит. Хора с по-чувствителен стомах могат да получат раздразнение и стомашни болки.

Лесни рецепти с гъби шийтаке

С тези гъби можете да изпробвате изключително интересни и полезни рецепти. Също така трябва да сте наясно с това, че шийтаке се предлагат в различни варианти - на пудра, сушени и пресни.

Пудрата може да се използва в сосове, както и за овкусяване на паста, месо и ориз. Някои хора я използват в напитките си за по-добър ефект:

  1. 1 супена лъжица в гореща вода или кафе
  2. 1 чаена лъжица в смути
  3. 1-2 чаени лъжици в супи, сосове или разядки

Рецепта със сушени гъби шийтаке и сусам:

  • Време за приготвяне: 40 минути
  • Готвене: 10 минути
  • Порции: 2

Съставки за гъбите:

Сушени гъби шийтаке Вряла вода ¼ чаша нишесте 2 супени лъжици олио (по избор)

Съставки за сусамовия сос:

  1. ¼ чаша соев сос
  2. 2 супени лъжици кафява захар
  3. 2 супени лъжици оцет (препоръчително оризов оцет)
  4. 2 скилидки чесън (смлян)
  5. 2 см джинджифил (смлян)
  6. 2 чаени лъжици лютив сос (по избор)
  7. 1 чаена лъжица сусамово олио
  8. 1 чаена лъжица нишесте

Съставки за гарнитура:

  1. 2 зелени лука, тънко нарязани
  2. 2 чаени лъжици сусам
  3. Ориз

Начин на приготвяне:

  1. Потопете гъби шийтаке във вряла вода и ги захлупете. Дръжте ги във водата за около 40 минути, докато не омекнат. Източете водата и оставете гъбите да изсъхнат. Нежно изтискайте водата от шийтаке гъбите. След това ги нарежете на парчета, около 1 см дебелина. Започнете да ги смесвате с нишестето, докато той не полепи равномерно.

  2. В тенджера сложете олио и оставете да се затопли. Когато то е достатъчно горещо, сложете едно по едно парчетата гъби. Пържете ги докато не са със златен оттенък.

  3. Докато гъбите се пържат направете соса. В тиган смесете съставките. Когато са достатъчно затоплени и сгъстени, сложете гъбите. Сервирайте гъби шийтаке веднага с ориза, лука и поръсете сусам.

Веган рецепта с гъби шийтаке

  • Време за приготвяне: 10 минути
  • Готвене: 15 минути
  • Порции: 2

Съставки за гъбите:

  1. 350 гр пресни гъби шийтаке
  2. 1 брой лук, нарязан
  3. 2 чаши ориз, варен
  4. Олио (по избор)

Съставки за соса:

  1. 2 супени лъжици соев сос
  2. 1 супена лъжица захар
  3. 2 чаени лъжици сусамово олио
  4. 1 чаена лъжица смлян чесън
  5. Черен пипер

Съставки за гарнитура:

  1. Пресен лук, тънко нарязан
  2. Сусам

    гъби шийтаке

Начин на приготвяне:

Използвайте тенджера. Когато се затопли сложете сусамовото олио и лука. Гответе докато лука не изглежда прозрачен. Сложете в тенджерата нарязаните гъби шийтаке. Когато станат златисти (след 8-10 минути), сложете и продуктите за соса и разбъркайте, за да може гъбите да попият и да се карамелизират. Добавете и ориза. Сервирайте гъби шийтаке веднага след като ориза е топъл или, по желание, запържен.

Изпробвайте тези рецепти и разберете какви невероятни ползи имат гъби шийтаке за вашето здраве!

Коментари

Споделяне