background-image

15+ БЕЗПЛАТНИ рецепти, които ще преобразят тялото ти

Био храни

Junk Food - Същност и здравословни алтернативи

В днешно време все повече хора консумират големи количества junk food без дори да се замислят какво причиняват на тялото си. Те не могат да се приспособят към здравословната храна, най-вече защото им е трудно да се откажат от вредната. Важно е обаче да консумираме здравословна и качествена храна, защото тя има безброй благоприятни за нашия организъм ползи.

Продължете да четете статията на Biopedia, за да разберете каква е същността на junk храната и кои за неини здравословни заместители.

Junk Food - Що е то?

Вредната храна е ключов фактор за нанасяне на сериозни щети на нашия организъм поради ред причини. Това е термин, който описва високо калорични и много мазни храни, съдържащи високо количество захар и сол. Те за разлика от продукти като плодове, зеленчуци, месо и други имат изключително ниска хранителна стойност. Процесът им на приготвяне, включва употребата на преработени съставки и индустриални методи, които ги прави по-евтини и по-дълготрайни. Те съдържат изобилие от изкуствени аромати и консерванти, които е препоръчително да не бъдат консумирани.

Примери за junk food са чипс, пържени картофи, бургер, бисквити, сладкиши, газирани напитки и редица други. Въпреки невероятния им вкус и достъпността им, съществуват редица вреди и потенциални рискове за здравето.

Кои са най-вредните храни

Следващите 7 храни са част от списъка с много вредни храни, които можем да предоставим на нашия организъм:

#1 Чипсове и снаксове

Те съдържат изобилие от сол и рафинирани въглехидрати и благодарение на процесът им на приготвяне, които се състои от пърженето им в мазнини, те съдържат много трансмазнини. В голяма част от случаите към тях се добавят изкуствени аромати, консерванти и оцветители.

Заради състава си, чипсовете и снаксовете, увеличават риска от високо кръвно, затлъстяване и образуването на образуване на съединения, свързани с животозастрашаващи заболявания.

#2 Бургери, пържени картофи и други

Още познати като бързи храни, те съдържат рекордни количества калории. Те се приготвят главно с преработено месо и нездравословни мазнини и масла.

Прекомерната консумация на така наречените бързи храни води до повишаване нивата на лошия холестерол в тялото и намаляването на нивата на добрия. Риска от заболявания като диабет и инсулт се увеличават, а при повечето хора се забелязва и затлъстяване.

Ето още 5 вредни храни / Junk food

#3 Газирани напитки

Газираните напитки са популярни с огромното съдържание на захар, оцветители, киселини и изкуствени ароматизатори, което може да доведе до следното:

Много хора вярват, че газираните напитки са безобидни, но това няма как да е по далеч от истината. Редица проучвания са доказали, че те са едно от най-вредните неща, които човек може да приеме. Високото съдържание на захар може да доведе до диабет тип 2, както и до увреждане на зъбния емайл и образуване на кариеси.

Редица изследвания са свързали консумирането на много захар с образуване на свободни радикали, водещи до много опасни заболявания.

#4 Сладкиши и печива

Повечето десерти, бисквити, понички и други са изключително вредни за здравето. Те най-чести съдържат рафинирано брашно, хидрогенирани мазнини, голямо количество захар и други вредни добавки.

Вредите, до които може да доведеса наднормено тегло, инсулинова резистентност и забавяне на метаболизма.

#5 Преработено месо

Консумирането на преработени меса води до по-висок риск от сърдечно съдови заболявания и заболявания на дебелото черво, поради високата концентрация на сол, консерванти и нитрати.

#6 Замразена храна

Замразената храна много често губи цялата си хранителна стойност поради дългия период на съхранение и необходимостта от преработка след размразяването.

#7 Зърнени закуски

Зърнените закуски с високи нива на захар, както много други вредни храни, водят до затлъстяване, увеличават риска от диабет и дори не засищат глада.

Вреди от нездравословните храни / Junk food

Продължете да четете, за да откриете кои са 10-те най-често срещани негативи от консумацията на junk food.

  1. Наднормено тегло
  2. Увеличен риск от диабет
  3. Увеличен риск от сърдечносъдови заболявания
  4. Увеличен риск от животозастрашаващи заболявания
  5. Хронична умора
  6. Депресия
  7. Разсеяност
  8. Увеличават кръвното налягане
  9. Увеличават производството на лошия холестерол в тялото
  10. Инсулинова резистентност

Въпреки всички лоши показатели много хора продължават да консумират вредна храна, не знаейки до какво може да доведе това. Учени препоръчват да избягваме какъвто и да е прием на junk food, за да намалим рисковете от редица заболявания и да живеем по дълъг и пълноценен живот.

3 рецепти, които ще ви накарат да обикнете здравословната храна

Много хора смятат, че здравословната храна не е вкусна или е прекалено сложна за приготвяне, но това просто не е вярно. Пригответе се да научите 3 лесни и здравословни рецепти, които са перфектната алтернатива на вредната храна.

А ако тази тема ви е интересна прочетете: 5 съвета за здравословен начин на живот

#1 Рецепта за здравословен чипс

Какво ви е необходимо

  • 100 грама бадемово брашно
  • 200 грама настъргано сирене моцарела
  • ½ ч.л. Червен пипер
  • ½ ч.л. Сол
  • зехтин
  • щипка черен пипер

Как да го направите

Започнете като изсипете бадемовото брашно в голяма купа. След това сложете настърганото сирене моцарела в друга купа и я затоплете за 1-2 минути, за да се разтопи. Когато е готова я прехвърлете в купата с бадемовото брашно и разбъркайте хубаво, докато двете съставки не се смесят и не се получи тесто.

Продължете като разточите тестото и с нож или ножица го разрежете на тортила чипс. След това смесете зехтина с подправките. Разпределете получените парчета върху тава с готварска хартия, овкусете ги с получената смес от подправки и ги изпечете за 12-15 минути на 180 градуса.

#2 Рецепта за здравословно брауни

Какво ви е необходимо

  • 80 грама черен шоколад 80%
  • 20 грама какао
  • 30 грама кокосово масло
  • 100 грама кокосова захар
  • 60 грама брашно от лимец
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. ванилия
  • ¼ ч.л. бакплувер
  • ¼ ч.л. сол

Как да го направите

Смесете шоколада и какаовото масло и ги разтопете на водна баня. След това в отделен съд разбийте яйцата и захарта, докато не се получи пяна. Когато сте готови ще смесите шоколада и яйцата, а в друг съд добавете брашното от лимец, какаото, бакпулвер и солта и почнете да разбърквате.

Накрая ще смесите сухите и мокрите съставки в намазнена тава и изпечете за 16-20 минути на 180 градуса.

#3 Рецепта за здравословна пица

Какво ви е необходимо

  • 2 чаени чаши брашно от нахут
  • 1 ¾ чаши вода
  • Сол
  • Зехтин
  • 1 чаша доматен сос
  • 1 чаша настъргано сирене
  • Листа босилек
  • Домати, тиквички и гъби (нарязани на парченца)

Как да я направите

Започнете като смесите брашното и солта и бавното добавете към тях зехтина и водата. Разбърквайте докато не стане хомогенна смес с консистенцията на хумус. Оставете получената смес да почине за 10 минути, след което я сложете върху хартия за печене и изпечете на 175 градуса, докато тестото не стане кафяво. Тогава извадете пицата и изсипете доматения сос, зеленчуците и сиренето върху нея. Добавете и листата от босилек и печете докато сиренето се разтопи.

Коментари

Споделяне