background-image

15+ БЕЗПЛАТНИ рецепти, които ще преобразят тялото ти

Био здраве

Най-древното семе | Сусам - ползи и вреди

Сусам ползи стана изключително дискутирана тема последните години сред здравословно хранещите се. Сусамовото семе се определя като най-старото маслодайно семе, използвано от хората. Древните египтяни вярвали, че семето имало вълшебни свойства. Родината на сусама се смята за Източна Африка или земите на Индската цивилизация.

Има сведения, че сусам има в Древен Китай от поне 5 000 години. Растението сусам има значителна роля в източноазиатската кухня - японската, индийската, корейската. Тези народи са познати на света благодарение не само на богатата си история, но и на невероятните ползи на храната им. Зелен чай, джинджифил, жожоба, гинсенг, хризантема, наред с тях и сусамът.

В тази статии на Biopedia ще разгледаме кои са доказаните сусам ползи.

Сусам - 9 ползи

1. Сусам - ползи за по-нисък холестерол

Една от най-разпространените сусам ползи е понижаването на холестерола в тялото. Това е благодарение на съдържанието на ненаситени мастни киселини в растението.

сусам ползи

2. Сусам - ползи за по-ниско кръвно налягане

В растението сусам има значително количество магнезий, който може да помогне със свалянето на кръвно налягане. Сусамът също така съдържа антиоксиданти и витамин Е, които се смятат за „помощници“ за понижаване на кръвно.

3. Добър източник на протеин на растителна основа

Това е добра новина за всички вегетарианци и вегани. Сусамът е богат източник на на протеини. Обелените и печените сусамови семена предоставят още по-високо количество протеин.

4. Сусам - ползи и добър източник на фибри

Редовният прием на сусам може да увеличи нивото на фибри, което приемаме. Повечето европейци не ядат достатъчно храни с фибри (25 гр на ден). Фибрите са важна част от нашата диета, защото те помагат за храносмилането.

сусам ползи

5. Антиоксиданти | Сусам ползи за здравето

След проучвания се прави заключение, че сусамът има влияние при повишаването на антиоксидантите в тялото. Те помагат за намаляването на оксидативния стрес, който може да увеличи риска от диабет, от сърдечносъдови заболявания и др.

6. Противовъзпалителни съединения

Изследвания доказват противовъзпалителния ефект на сусама. Смята се, че това вероятно е заради присъствието на сезамин в семето.

7. Добър източник на витамини от група Б | Сусам - ползи за здравето

В един сусам може да откриете високо ниво на витамини, особено от група Б. Някои от тях са Б1(Тиамин), Б3 (Ниацин) и Б6.

8. Може да успокои артритна болка

Благодарение на присъствието на сезамин, сусамът успокоява артритната болка. Той помага за грижа за ставите.

9. Може да подпомогне хормоналния баланс по време на менопауза

По време на менопаузата, нивото на естроген в организма на жената спада. В сусама се наблюдава присъствие на фитоестрогени, които са подобни на хормона, който се намира естествено в тялото.

Сусам ползи | 3 мита

Има много митове около това какви ползи има сусамът. Много от тях обаче не са оправдани. Всъщност съществуват редица научни изследвания, свързани с невероятните свойства на семето.

1) Дали сусамът има ниска хранителна стойност, както някои твърдят?

След всички ползи, които изброихме, можем да сме сигурни, че сусамът има много какво да ни даде. В сусамовото семе може да се открият важни вещества за нашето тяло като магнезий, цинк, различни видове витамин Б, фолиева киселина и т.н.

сусам ползи

2) Наистина ли е трудно да се намери сусам?

Сусам може сравнително лесно да се намери в големи хранителни вериги, както и онлайн. Средната цена за килограм варира от 7 до 10 лв. е за 250 грама, което е достатъчно за ограничена консумация, цената ще е около 2 - 3 лв.

3) Сусамовите семена нямат много полза в кулинарията, дали?

Това никак не е вярно. Да, може главно да виждаме сусам само в хляб или други тестени изделия, но всъщност тези семена имат много по-разновидна приложимост.

Могат да се използват както в прости салати, така и в десерти. Знаехте ли, че главната съставка на халвата е сусамов тахан?

Таханът е „паста“ от сусам, която в България навлиза през 16. век от османците, макар и тя да е била използвана от много по-отдавна, особено в района на Близкия изток. Също така може да се употребява и сусамово олио, използвано от източноазиатските народи от преди векове.

Сусам - Странични ефекти и вреди

Разбира се, това че сусамът има толкова добри свойства, не означава, че трябва да го употребяваме всеки ден. В умерени количества всяка храна е полезна или допустима.

Въпреки невероятните ползи, които има растението сусам, има някои случаи, в които трябва да се ограничи или спре употребата:

1. Може да предизвика алергична реакция

2. Може да причини раздразнение на червата и на дебелото черво

сусам ползи

Това може да се получи при прекомерна консумация. Ако наскоро сте имали апендицит, вероятно докторът ви вече е обяснил какви храни да избягвате. Малки семена като сусама, както и други видове семки, не могат да се ядат, тъй като могат да причинят опасна ситуация.

Сусамът е консумиран от човека още от древността. Със своите невероятни ползи, вие можете да запълните диетата си и да помогнете на организма си. Въпреки това, нека използваме сусамовите семена в ограничено количество.

Коментари

Споделяне