Дали това, което наричаме био храни, наистина е по-здравословно? Струва ли си по-високата им цена? А как да разберем кои храни са био храни?
Ето как да получите възможно най-много качество и стойност за парите си. Научете всичко, което трябва да знаете за био храните в тази статия на "Biopedia.bg".
Био храни – какво представляват?
Терминът „био“ се отнася за начина, по който агрикултурни продукти с растителен и животински произход биват отглеждани и преработвани.
Регулациите за био храни варират от държава и до държава и като цяло няма централизирани стандарти, но като цяло, био храни са тези храни са тези, които растат, развиват се и се отглеждат без използването на синтетични хербициди и пестициди, химикали и химични торове, изкуствени оцветители, аромати и консерванти, пестициди, фертилайзери, ГМО.
Био млечните продукти, месо, яйца и мед пък идват от животни, които живеят при условия сходни с натуралните и биват хранени с био храни и фураж. За отглеждането на тези животни не се използват антибиотици, хормони на растежа.
Био храни – преимущества
Начинът, по който нашата храна бива отглеждана и добивана има много голям ефект върху нашето здраве, както физическото, така и менталното и емоционалното.
Освен това е безспорен ефектът и върху природата и околната среда. Био храните съдържат много повече важни и полезни нутриенти и микроелементи, например антиоксиданти, в сравнение с конвенционалните хранителни продукти.
Храните с био произход съдържат по-малко пестициди и не съдържат синтетични пестициди.
Храните с био произход са по-свежи, не съдържат консерванти, обикновено се произвеждат от малки и местни фермери.
Фермерството и отглеждане на био храни е по-добро и щадящо към природата.
Животните, отглеждани с цел добив на био храни, не са отглеждани с антибиотици и хормони.
Био месото и мляко обикновено са по-богати на важни нутриенти и микроелементи
Храните с био произход не съдържат ГМО
Био храни или локално отглеждани храни?
За разлика от стандартите и критерии за био храни, не съществува официално понятие „локални храни“. Т.нар. локални хранителни продукти могат да биват отглеждани във вашето населено място, община, област, или държава. В повечето случаи, на пазара могат да бъдат открити сезонни, локално отглеждани храни.
Защо? На първо място, по този начин ние всички инвестираме в местната икономика. Тези храни също не биват транспортирани на големи разстояние, което намалява крайната им цена. Локално отглежданите продукти с био произход са по-свежи, което означава и че са по-вкусни.
Био храни – съдържат ли пестициди?
Както вече споменахме, едно от най-големите преимущества на храните с био произход е, че те не са третирани със синтетични пестициди. Въпреки това тук е важно да се направи уточнение, че въпреки разпространеното мнение, фермерите използват пестициди при отглеждането на продукцията
Разликата е там, че тези пестициди са от натурален произход. Установено е, че натуралните пестициди са значително по-малко токсични от конвенционалните и синтетични такива.
Имате предвид, че консумацията на био и органични храни представлява минимален риск от експонация на вредни и токсични химикали и пестициди.
Как да получите максимум качество и стойност срещу парите си
Прието е, че храните с био произход обикновено са малко по-скъпи от останалите, които можем да закупим в магазина или на пазара. Въпреки че тези храни са по-скъпи, ако пазарувате умно и следвате някои приоритети, вие лесно ще успеете да се вместите в бюджета си и да се храните по-здравословно.
Истината е, че ако бюджетът ви е ограничен е препоръчително да купувате поне някои от продуктите с био произход. Някои световни организации са изготвили списъци с продукти, които е силно препоръчително да купуваме само когато са с био произход и такива, при които био произходът не е от толкова голямо значение.
Продукти, които е препоръчително да са с био произход:
- Ябълки
- Пипер
- Краставици
- Целина
- Картофи
- Грозде
- Чери домати
- Кейл
- Тиква
- Нектарини
- Праскови
- Спанак
- Ягоди
- Люти чушки
Продукти, които не е задължително да са с био произход, защото традиционно са с ниско съдържание на пестициди:
- Аспержи
- Авокадо
- Гъби
- Зеле
- Патладжан
- Киви
- Манго
- Лук
- Папая
- Ананас
- Сладък картоф
- Грейпфрут
Като заключение можем да кажем, че ако приоритизираме правилно и пазаруваме умно, ние ще успеем да въведем множество био продукти и храни в ежедневието си без да е нужно това да ни струва скъпо.
Коментари