Запарването на изсушени листа и пиенето на чай датира от хиляди години. Смята се, че произхожда от Китай, където се е използвал за лечение. Днес хората пият чай по много причини, включително заради неговия вкус, стимулиращи или успокояващи свойства и ползи за здравето. Един от популярните билкови чайове е чай от коприва. Научете всичко, което трябва да знаете за него в тази статия на “Biopedia”
Какво представлява копривата?
Копривата е храст, който произхожда от Северна Европа и Азия. Научното ѝ наименование е “Urtica dioica”. Растението се отличава с красиви, сърцевидни листа и жълти или розови цветове, но стъблото е покрито с малки, твърди косъмчета, които при допир отделят жилещи химикали.
Ето и кои са най-важните ползи от чая от коприва
1. Здраве на пикочните пътища посредством пиенето на чай от коприва
Копривата може да помогне за прочистването на уринарния тракт от вредни бактерии. Това може да е от полза за хора, които имат заболявания на пикочните пътища, като например доброкачествена хиперплазия на простатата (ДХП). ДХП причинява уголемена простатна жлеза при мъжете. Това може да причини болка или други проблеми при уриниране.
Според проучване от 2013 г., мъжете с ДХП, които са приемали екстракт от коприва, са имали по-малко клинични симптоми от тези, които не са приемали.
Копривата може също така да подпомогне лечението с лекарства, които приемате за инфекции или състояния, свързани с пикочните пътища. Посъветвайте се първо с Вашия лекар за всички възможни взаимодействия между билковите средства и лекарствата, които приемате.
2. Артрит и болка
Фондация "Артрит" предполага, че чаят от коприва може също да намали възпалението и болката, свързани с остеоартрита.
3. Управление на кръвната захар с приемането на чай от коприва
Копривата е показала някои обещаващи ефекти върху нивата на кръвната глюкоза. Тя може да помогне на панкреаса да произвежда или освобождава повече инсулин - хормонът, който понижава кръвната захар.
В проучване от 2013 г., проведено от “PubMed Central”, екстрактът от листа на коприва понижава кръвната глюкоза и А1С при група хора с диабет тип 2, които приемат инсулин, както и перорални лекарства за диабет.
4. Силата на полифенолите
Копривата е с високо съдържание на растителни химикали, наречени полифеноли. Преглед на изследванията върху полифенолите показва, че тези мощни съединения могат да играят роля в превенцията и лечението на хронични заболявания, свързани с възпаления, като диабет, затлъстяване, рак и сърдечни заболявания.
По-специално, полифенолите от екстракта от коприва са показали известен вълнуващ потенциал за лечение на рак на гърдата и рак на простатата. Растения като копривата съдържат и мощни антиоксиданти, които са вещества, предпазващи организма от стареене и увреждане на клетките.
Съвети за събиране на листа от коприва
За да отглеждате растения от коприва, потърсете място в двора си, което е напълно слънчево. Може да има и сянка, но тези растения виреят добре, когато имат няколко часа слънчева светлина всеки ден.
Засадете корените на копривата в богата и влажна почва. Тези растения също така се възползват от богати на азот почви, така че може да се наложи да добавите малко тор към корените в зависимост от състава на почвата в градината ви.
Ако искате да направите чай от коприва, използвайки пресни листа, ще трябва да започнете с брането на листата.
Тъй като растението има жилещи косъмчета, които могат да предизвикат дразнене, е важно да носите ръкавици, когато обработвате листата на копривата.
Добре е също така да носите дълги ръкави и дълги панталони, тъй като може случайно да докоснете растението, когато отивате да събирате листата на копривата.
Най-доброто време за събиране на листа от коприва е в края на пролетта или началото на лятото. Листата трябва да бъдат отстранени преди разцъфването на цветовете. Ако събирате листата, след като растението цъфне, листата са с по-силен горчив вкус.
Опитайте се да отрежете листата на около три сантиметра от земята, точно над новите издънки. Това ще помогне на растението да произведе повече листа.
Как да си направите чай от коприва
Проста рецепта за чай от коприва
Съставки:
- 1 чаена лъжичка сушени листа от коприва или 1 супена лъжица пресни листа от коприва
- 300 мл вода
- Подсладител (агаве, кафява захар или мед) по желание
Инструкции:
- Водата се кипва бързо в чайник или малка тенджера.
- Отстранете от огъня и добавете листата от коприва, като използвате цедка за чай.
- Накиснете листата в гореща вода за 5 до 10 минути. Колкото по-дълго е времето за накисване, толкова по-силен ще бъде ароматът.
Отстранете чаените листа и изсипете чая в чашата си. Добавете подсладител, ако желаете, и се насладете!
Студен чай от коприва и ягоди
Съставки:
- 3 супени лъжици сушени листа от коприва
- 3 чаени лъжички черен чай
- 2 чаши горски плодове
- 6 чаши вода
- 1 чаша захар
- Кубчета лед
Начин на приготвяне:
- Водата и захарта се слагат да заврат в голяма тенджера.
- Намалете котлона до минимум и добавете черния чай и изсушените листа от коприва. Оставете да къкри за пет минути.
- Преместете сместа от котлона и я оставете да се охлади до стайна температура.
- Добавете плодовете в голяма стъклена кана и използвайте дървена лъжица, за да смачкате внимателно плодовете и да освободите аромата им.
- Изсипете чаения концентрат в каната и сервирайте веднага в чаши, пълни с лед. Съхранявайте в хладилника до една седмица.
Чаят от коприва съдържа антиоксиданти и полифеноли, както и витамин С, които могат да подпомогнат здравето на имунната система и да направят този чай популярно естествено средство за защита.
Една чаша от този чай може да помогне за подобряване на симптомите на сезонните алергии и да намали болката чрез намаляване на възпалението. Чаят предлага и вкусен аромат с нотки на земен вкус, които могат да ви помогнат да се отпуснете и да релаксирате.
Вземете сушени листа от коприва или торбички с чай от коприва от магазина за здравословни храни, за лесно приготвяне или си направете собствен у дома, като съберете листата от копривата в двора си.
Ако добавите една чаша на ден от този чай в диетата си, няма да съжалявате.
Коментари