Екологично пръскане на овошки – може би звучи като изцяло нова тенденция, свързана с опазването на природата и заздравяването на връзката човек-природа. Но всъщност тази концепция никак не е нова и се практикува отдавна от хората, които искат да похапват по-вкусни и по-здравословни плодове. Повече по темата ще прочетете в статията на "Биопедия".
Факт е, че различните методи за екологично пръскане на овошки дават именно такива резултати – по-високо качество, по-добър вкус, повече витамини и микроелементи в плодовете.
Този вид грижа за овощните дървета дава на всеки стопанин възможността да не използва химикали и синтетични препарати, но да успява да полага всички нужни грижи по един алтернативен, екологичен и природосъобразен начин. В тази статия може да научите повече за това какво стои зад идеята на екологично пръскане на овошки.
Екологично пръскане на овошки – защо е по-добрият избор?
*Началото на пролетния сезон е времето, когато овощните дървета трябва да започнат да се обработват.*Това е времето, когато се появяват първите пъпки по дърветата и започва борбата с вредителите. Ако използваме химически материали и препарати, за да се борим с тези вредители, ние едновременно с това унищожаваме и всички полезни насекоми, които подпомагат развитието и размножаването на дръвчетата.
Ето защо екологичното фермерство предлага много по-подходяща и балансирана алтернатива и това е екологичното пръскане на овошки. Този екологичен метод залага на употребата на естествени продукти за защита на растенията. А такива препарати с естествени съставки има много и изборът е богат.
Такива препарати дават не само по-добри резултати при отглеждането на плодовете, като например по-вкусни плодове с по-високо съдържание на витамини, но и те оказват положително влияние върху опазването на природата и околната среда. Препаратите с естествени и растителни съставки не са токсични за природата.
Екологично пръскане на овошки – пръскане с масла
е методът с пръскане с препарати на основата на масла, най-често парафиново масло. Екологично пръскане на овошки с парафиново масло се случва през пролетта, от края на месец февруари до средата на месец март. Парафиново масло за обработване на овощните дървета може да бъде приготвено и в домашни условия като течен парафин се разтвори във вода, но може да се закупи и готов препарат.
Боровото масло е алтернатива на парафиново, от някои определяно дори като по-добрият за природата избор. Възможно е да се използва и ленено масло за тези цели. Тези методи безопасни и по-здравословни за хората. Идеята на маслените продукти е, че при третиране на овошките с тях, по повърхността на плодовете се образува восъчен слой, затова вредителите ги заобикалят.
Екологично пръскане на овошки – пръскане с медни фунгициди
Медните фунгициди са друг разпространен продукт, който е широко разпространен в обработването на овошките. Те се използват за защита на плодните дръвчета от бактериални заболявания, гъбички и сходни проблеми.
Обработката на плодните дръвчета с медни фунгициди стартира още в началото на пролетта, изчаква се да се появят първите листни пъпки. При дръвчета като кайсиеви и прасковени, медните фунгициди се започват за защита от бактериален рак. Тези препарати се използват и за обработка на ябълкови и крушови овошки, като при тях се препоръчва пръскане в периода на пукане на първите пъпки и при поява на първите листа.
Екологично пръскане на овошки – пръскане с растителни препарати
Целогодишно за обработката и пръскане на плодните дървета се използват растителни препарати на базата на широко разпространени растения като глухарче, лук, чесън, бял равнец, полски хвощ, коприва и други. Всяко едно от тези растения може да се използва за изготвянето на препарати, които се наричат още мацерати, които предпазват овошките от болести, помагат им да укрепват и гонят вредителите и насекомите.
Пръскането на ябълките и крушите с екстракт от хвощ предотвратява струпясването, черешите предпазва от кафяво гниене, а прасковите от къдрене на листата. Белият равнец има същата функция за прасковените дървета, а на ябълките и крушите помага срещу мана. За борбата с листни въшки помагат чесъна и лука, също и екстрактите от коприва и вратига.
Екологично пръскане на овошки – пръскане с карбамид
Карбамид или още известен като пръскане с урея се случва през ранна есен, точно след падането на първите слани. С него се обработват ябълковите дръвчета преди падането на всичките им листа, а също и всички листа, които са паднали на земята. Този метод се използва, за да подпомогне зимуването на овощните дръвчета и да ги предпази през студените дни. Карамбидът се използва и за предпазване от ябълкова краста, струпясването, спорите на гъбите.![Екологично пръскане на овошки, пръскане на овошки, пролетно пръскане на овошки](https://res.cloudinary.com/dyehjglkn/image/upload/v1657621727/90_2ad4122c38.png)
Екологичното пръскане и обработка на овощни дървета с безопасни и природосъобразни препарати е от изключителна важност за опазването на околната среда и природата. Обработвайки плодните дръвчета с природни и растителни препарати и смеси освен това повишава качеството, вкусовите и хранителни качества на плодовете и ги прави по-здравословни за консумация.
Коментари