Казват, че бадемите са едни от най-обичаните ядки в света. Освен че са много вкусни, съществуват още множество ползи от бадем и редовната консумация на тези ядки - те са много питателни и пълни с полезни мазнини, антиоксиданти, включително витамини и минерали.
Повечето хора са наясно с факта, че бадемите са полезни за здравето, но въпросът е какви са различните ползи от бадем и как тези ядки могат да помогнат на нашето здраве? Това ще прочетете в тази статия на "Biopedia.bg".
Независимо дали се наслаждавате на шоколад с цели бадеми или на чаша бадемово мляко, тази ядка е наистина голямо удовлетворение за нашите вкусови рецептори и това също е водещ фактор, който помага в стремежа ни да се храним здравословно и балансирано.
Сега въпросът е как нещо толкова малко може да има огромно въздействие върху вашето здраве, т.е. какви са множеството ползи от бадем?
Бадемовите ядки съдържат наистина впечатляващо разнообразие от антиоксиданти, протеини, полезни за сърцето мазнини и минерали, които са полезни за тялото и организма. Нека да открием още ползи от бадем и редовната консумация на тези ядки в тази статия.
Ползи от бадем – богати на хранителни вещества
Бадемите са ядливите ядки на дървото Prunus dulcis, или както по-често го наричаме бадемово дърво. Това дърво е родом от Близкия изток, но в днешно време САЩ са най-големият производител на бадемови ядки в света.
Освен това, бадемовите ядки се използват и за производството на бадемово мляко, бадемово олио, бадемово масло, бадемово брашно или бадемова паста, която познаваме също като марципан.
Бадемите се отличават с впечатляващ хранителен профил.
Порция от 28 грама бадеми съдържа:
- Фибри: 3,5 грама
- Протеин: 6 грама
- Мазнини: 14 грама (9 от които са мононенаситени)
- Витамин Е: 37% от препоръчителната дневна консумация
- Манган: 32% от препоръчителната дневна консумация
- Магнезий: 20% от препоръчителната дневна консумация
Те също така съдържат прилично количество мед, витамин В2 (рибофлавин) и фосфор. Всички тези ползи от бадем получаваме от едва една малка шепа ядки, в която има само 161 калории и 2,5 грама смилаеми въглехидрати.
Бадемите също са с високо съдържание на фитинова киселина. Това е вещество, което свързва определени минерали и предотвратява усвояването им. Докато фитиновата киселина обикновено се счита за здравословен антиоксидант, тя също леко намалява количеството желязо, цинк и калций, които получаваме от бадемите.
Ползи от бадем – богати на антиоксиданти
Бадемите са фантастичен източник на антиоксиданти. Антиоксидантите помагат за предпазване от оксидативен стрес, който може да увреди молекулите в нашите клетки и да допринесе за възпаление, стареене и онкологични заболявания.
Мощните антиоксиданти в бадемите са до голяма степен концентрирани в кафявия слой на ципата на бадема. Поради тази причина бланшираните бадеми – тези с отстранена ципа – не са най-добрият избор от гледна точка на здравето.
Клинично изпитване при 60 мъже пушачи установява, че около 84 грама бадеми на ден намаляват биомаркерите на оксидативния стрес с 23–34% за период от четири седмици. Тези констатации подкрепят друго проучване, което установява, че консумацията на бадеми с основните хранения намалява някои маркери на оксидативно увреждане.
Ползи от бадем – високо съдържание на витамин Е
Витамин Е попада в групата на мастноразтворимите антиоксиданти. Тези антиоксиданти обикновено се натрупват в клетъчните мембрани на тялото, предпазвайки клетките от окислително увреждане.
Бадемите са сред най-добрите източници на витамин Е в света, като една шепа от ядките е достатъчна да осигури 37% от препоръчителната дневна консумация. Няколко проучвания свързват по-високия прием на витамин Е с намаляване на риска от сърдечни заболявания, рак и болестта на Алцхаймер.
Ползи от бадем – контрол на кръвната захар
Ядките като общо са с ниско съдържание на въглехидрати, но с високо съдържание на здравословни мазнини, протеини и фибри, което ги прави перфектен избор за хора, страдащи от диабет или преддиабетни състояния. Друга полза от бадемите е забележително високото количество магнезий, което се съдържа в тях.
Магнезият е минерал, участващ в повече от 300 телесни процеса, включително контрола на кръвната захар. Текущата препоръчителна дневна доза за магнезий е 310–420 mg.
Около две шепи бадеми осигуряват почти половината от това количество т този важен минерал - 150 mg. Интересно е, че 25-38% от хората с диабет тип 2 имат дефицит на магнезий. Коригирането на този дефицит значително понижава нивата на кръвната захар и подобрява инсулиновата функция.
Хората с преддиабетни състояния също виждат значително намаляване на инсулиновата резистентност, когато приемат добавки с магнезий.
Това показва, че храни с високо съдържание на магнезий като бадеми могат да помогнат за предотвратяване на метаболитния синдром и диабет тип 2, като и двата са сериозни здравословни проблеми, които не бива да се пренебрегват и да не се третират.
Ползи от бадем – контрол на кръвното налягане
Магнезият в бадемите може допълнително да помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане при хора, които страдат от хипертония или високо кръвно налягане. Високото кръвно налягане е един от водещите фактори за инфаркти, инсулти и бъбречна недостатъчност.
Дефицитът на магнезий е тясно свързан с високо кръвно налягане, независимо дали сте с наднормено тегло, или с тегло в здравословните граници. Проучванията показват, че коригирането на магнезиевия дефицит може да доведе до големи понижения на кръвното налягане.
Добавянето на шепа-две бадеми към дневното ви хранене може значително да намали кръвното налягане и до голяма степен да попълни дефицитите на магнезий с организма.
Омега 3 – ползи и вреди върху нашето здраве
Ашваганда
Коментари