Подправките често биват неглижирани, но те всъщност са богатството от вкусове, което могат да издигнат всяко ястие на друго ниво и да го направят много по-апетитно. Съществуват десетки, ако не и стотици подправки от различните краища на света, всяка една от тях със свой разпознаваем и уникален аромат и вкус. В тази статия на "Биопедия" ще разгледаме различните видове био подправки.
Няма спор, че правилният подбор на подправки за различните ястия е изкуство, дори бихме го сравнили с алхимия, защото можете да създадете истински чудеса в кухнята.
На пазара вече се срещат био подправки и вероятно вече сте попадали на тях по рафтовете в магазина или онлайн. Ако се чудите какво точно ще рече био подправки и дали те са по-добрият избор, тази статия ще отговори на всичките ви въпроси.
Био подправки – защо да ги предпочетем?
Био фермерството предлага и дава много на кулинарния свят. Все повече и повече хора научават за преимуществата на био храните и продукти.
Не е случайно, защото био храните, в това число и всички био подправки, предлагат много по-наситен вкус и произход, който гарантира много по-висока хранителна стойност, тъй като всички полезни свойства и микроелементи са запазени.
Ето защо био храните и био подправки стават неизменна част от ежедневното меню на все повече хора. Използването на био подправки гарантира редица кулинарни и здравословни преимущества за вас и цялото семейство.
Био подправки – по-наситени вкус и аромат
Когато изберете био подправки за вашите кулинарни вдъхновения, много бързо ще откриете, че био подправките имат много по-наситен аромат и вкус от останалите на пазара.
Подправките, които не са с био произход са не само по-слаби на вкус и аромат, но и съдържат много по-малко полезни свойства и витамини. Това се дължи на обработката с химикали, в които са третирани от засяването им до добива. Освен че са по-ароматни и наситени на вкус, подправките от био произход остават свежи и запазват своите качества за много по-дълго.
Био подправки – за по-добра култивация на био продукти
Уви, огромна част от култивационните практики, които съпътстват отглеждането на суровини, които не са с био произход, са доста вредни за природата, околната среда и човека.
Дори и за нещо толкова деликатно каквото са подправките, неорганичното фермерство използва редица химикали, синтетични материали, пестициди, химични торове, хербициди и сходни, които имат огромен и негативен ефект над качеството на крайния продукт.
Това означава, че всички вредни и токсични химикали, с които растението е обработвано, попадат директно в организма при консумация.
Най-лесният начин да се уверите, че защитавате организма си от всички тези вредни химикали и се наслаждавате на всички полезни свойства и нутриенти на подправките е просто да замените всички неорганични подправки с био подправки.
Био подправки – как да обогатите вкуса на всяко ястие и десерт. Както вече споменахме, подправките с био произход са много по-богати на вкус и наистина могат да подчертаят естествените вкусове на всеки един хранителен продукт, да ги допълнят и да ги направят много по-интересни и изкушаващи.
За перфектни резултати се препоръчва да употребявате подправките заедно с био хранителни продукти. А ето кои са някои от най-популярните био подправки, които неизменно ще намерят място във вашата кухня:
Био канела – канелата е неизменна част от множество десерти, като е особено безценна за типичните есенни десерти с тиква и ябълки. В ориенталската кухня често се използва и за соления ястия с ориз, кайма и месо.
Био чесън – любителите на ароматния и пикантен чесън добре знаят, че той може да намери своето място практически във всяко солено ястие. От салати и разядки до основни ястия и дори в маринована форма, чесънът е всеобщ любимец.
Био черен пипер – наравно със солта, черният пипер е основен компонент на редица ястия с месо, картофи, ориз, варива и още. Изненадващото е, че някои по-екзотични рецепти за десерти също предлагат да се използва мъничко черен пипер за по-изненадващ вкус.
Био дафинов лист – дафиновият лист е неизменна част от средиземноморската кухня. Използваме го в основни ястия, супи и дори при консервиране на маринова зеленчуци и туршии.
Био риган – още една типично средиземноморска подправка. Риганът е чудесен избор за салати и свежи аламинути, като си подхожда чудесно с домати и сирена, ястия с паста.
Правилно съхранение на био подправките
За да се уверите, че максимално ще удължите живота на една подправка, т.е. нейният наситен аромат и вкус, е препоръчително да съхранявате всички подправки в отделени бурканчета или друг вид съдове задължително с капак.
Дръжте бурканчетата с подправки на тъмно място без пряка слънчева светлина. Свежите и зелени подправки пък може да поставите във вода, за да задържите свежестта им за по-дълго.
Избирайки био подправки, вие не само ще избегнете редица притеснения как неорганичните продукти влияят на човешкото здраве, но ще можете и да се насладите на салати, ястия и десерти с много по-наситени аромат и вкус.
Коментари